Processen

Når vi producerer vores håndlavede LUX lysestager, skal der gennemgås mange produktionstrin for at transformere plastikskraldet til produkter af høj kvalitet. Under disse produktionstrin opstår der også rester, hvilket vi bruger til pakkefyld eller omsmelter det til nye produkter. På den måde genbruger vi så meget af vores eget restmateriale som muligt.

1

Indsamling

Størstedelen af den havplast vi anvender til vores LUX lysestager er opskyllet langs vestkysten. Havplasten indsamles, rengøres, sorteres og kværnes af den lokale virksomhed Strandet ApS. Størstedelen af den indsamlede havplast er gamle fiskekasser. Den helt mørkegrønne farve vi bruger, kommer fra gamle fiskenet, reb og trawls fra den maritime industri.

2

Rengøring og sortering

For at kunne genanvende plastikken skal den rengøres for urenheder. Herefter skal den sorteres i typer af plastik og farver, da forskellige typer af plastik har forskellige smeltepunkter og egenskaber og derfor ikke kan blandes.

3

Granulering

Herefter hakkes havplasten i små stykker gennem en granuleringsmaskine og bliver til plastikgranulat eller omsmeltes til små plastikpellets, så man bedre kan veje og støbe plastikken.

4

Farvesammensætning

Vi sammensætter selv farvekombinationerne, og det er farverne på det indsamlede plastikskrald, der definerer de farver, vi kan kombinere og omsmelte til LUX. Derfor er der ikke tilsat ekstra farvepigment, og som et lille minde om, hvilken type plastikprodukt det var før, kan der fremkomme små farveændringer, fra f.eks. teksten på en gammel fiskekasse.

5

Støbning

Efter farvesammensætning smeltes plastikken i en ovn. Da vi omsmelter plasttypen HDPE i et kontrolleret temperaturinterval, udledes der ingen giftige gasser. Den smeltede plastik får en bolsjelignende konsistens, der gør, at vi kan folde den. Det skaber marmorstrukturen, som er helt unik for hver enkelt LUX. Efterfølgende puttes plastikken i en metalform, som sættes i spænd og afkøles.

6

Tilskæring

Når formen og plastikken er afkølet tages plastikblokken ud af formen og tilskæres på maskinsav.

7

Pudsning

For at få en blød og lækker overflade pudses alle seks sider af en lysestage med tre forskellige slags sandpapir og en poleringsbørste. Det er denne proces, der virkelig får marmorstrukturen til at stå frem.

8

Boring & kanttilskæring

Herefter bores der hul til fyrfadslyset og alle kanter finpudses, så LUX står helt færdig uden skarpe kanter.